top of page
Пошук
Фото автораCoffee Online

Як обрати помел для кави?

Оновлено: 20 черв. 2022 р.

Припустимо, ви знайшли добре зерно (наприклад, у нашому магазині) та розраховуєте отримати смачну каву. Ви підготували очищену воду, придбали необхідне обладнання (кавоварку або джезву з кавомолкою). Лишається головне — правильно обрати помел, оскільки раніше ви чули: якщо помилитися, каву буде зіпсовано.


В цій статті ми разом розберемося, на що впливає помел та як його правильно обрати.


Скоріше за все, ви вже знаєте, що для джезви треба обирати дрібний помел, а для френч-пресу — великий. Але чому? Як обрати помел для всіх інших способів приготування та на що він впливає?


1. Давайте спочатку розберемося, як саме відбувається процес заварювання кави.


Заварювання кави або екстракція це процес, при якому ароматичні речовини із зерна переходять у воду. Від розміру помелу та часу екстракції залежить смак напою. Чим більша площа контакту води з частинками кави або чим довша екстракція, тим більше ароматичних та смакових речовин віддасть зерно.


Аби кава вийшла смачною, у напої має бути 20% ароматичних та смакових речовин незалежно від способу приготування. Якщо напій містить понад 20% речовин, смак буде неприємним. Якщо менше плоским. У професійних барист є спеціальний прилад рефрактометр. У домашніх умовах ми можемо орієнтуватися лише на особисті відчуття та дотримуватися балансу часу екстракції та розміру помелу.


З часом екстракції все просто: чим більше часу у воді — тим сильніше кава завариться. З площею контакту трохи складніше, адже здається: чим більший розмір помелу, тим більша площа контакту. Але насправді все навпаки. Чим більший помел, тим менша площа контакту (див. ілюстрацію нижче).


Простий приклад: сіль. Дрібна сіль розчиняється у воді швидше великої. Так само і з кавою.

Помел має бути рівномірним. Якщо розмір частинок в одній порції сильно відрізнятиметься, керувати смаком не вийде: дрібні частинки заварюватимуться швидко, великі — повільно, а їх співвідношення буде незрозумілим.

  • У жорнових кавомолках можна регулювати ступінь помелу, зсуваючи або розсуваючи жорнова. Жорнова кавомолка ідеальний варіант кавомолки для дому, адже підходить для всіх способів приготування. Добрі автоматичні кавомолки коштують недешево. Якщо ви не готові витрачати великі кошти на кавомолку, обирайте ручні кавомолки — для приготування 1-2 порцій кави не потрібно багато зусиль.

  • У ножових кавомолках ступінь помелу залежить від часу роботи приладу — чим довше, тим дрібніше. Такі кавомолки підходять для приготування кави в чашці або джезві.

 

2. Що ще вливає на смак кави?


  • Час екстракції (приготування) залежить від способу приготування.

  • Температура води

Чим вищою є температура води, тим легше і швидше заварюється кава. Але в жодному разі не беріть окріп він спалить каву і смак вийде гірким. Якщо ж вода буде надто холодною, кава не встигне заваритися. Зазвичай температура води має бути від 88 до 95 °C залежно від способу приготування та сорту кави.

  • Кількість води

Води для приготування кави не повинно бути замало або забагато.

Якщо води буде занадто багато, смак вийде плоским. Якщо її буде дуже мало напій вийде надмірно насиченим, а частина кави просто не завариться і буде витрачена дарма.

Зазвичай, для приготування використовують пропорцію 6-7 г кави на 100 мл води, знову таки, залежно від способу приготування та особистих уподобань.

  • Якість води

Вода має бути очищеною та не мати жодних домішок. Не беріть мінералізовану воду або воду "з-під крану", адже вона зіпсує смак кави.

 

І нарешті, переходимо до головного:


3. Як обрати помел залежно від способу приготування


  • Для джезви та чашки потрібен дуже дрібний помел, що нагадує пил.

  • Для еспресо кавомашини — трохи більший, ніж для турки, але теж дрібний.

  • Для гейзерної кавоварки трохи більший, ніж для еспресо.

  • Для аеропресу, пуровера та кемексу потрібен помел середнього розміру.

  • Для френч-преса використовують найбільший помел.

Збережіть собі цю картинку:

Нажаль, універсального "рецепту" не існує через те, що всі ми різні та маємо різні смакові уподобання.

Тож, аби навчитися готувати смачну каву вдома, треба експериментувати зі способами приготування, з рецептами, з дозуванням кави, з різним зерном тощо та запам'ятовувати вдалі "комбінації".


4. Смачну каву ви можете замовити у нас в магазині.


В каталозі представлений асортимент кави з різних країн та континентів. Кожен із них ми дбайливо обсмажили, аби зберегти природній неповторний смак та аромат кавового зерна. Мандруйте світом за допомогою нових смакових відчуттів.


​У каталозі є кавомолки, джезви, кавоварки та інші аксесуари для приготування смачної кави в домашніх умовах.

Крім того, ми заздалегідь подбали про вас та створили набори кави під різні способи приготування.

  • По-перше, це зручно.

  • По-друге, доставка наборів є безкоштовною

  • По-третє, ціна за набір до 20% нижча, ніж якби ви купували кожен цей сорт окремо.


 

Сподіваємося, наші поради стануть вам у нагоді.


Якщо ж ви не маєте кавомолки, замовте потрібний помел в опціях при виборі товару, ми змелемо для вас каву абсолютно безкоштовно.

 

Рекомендуємо також прочитати наші статті:

281 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Opmerkingen


bottom of page